Header Img

Статті

Від маси до енергії: основи фізіології калорій.

Article Image

Калорії використовуються для опису енергетичної цінності їжі та витрат на активність щонайменше з 1800-х років, і з тих пір багато досліджень підтвердили, що енергетичний баланс є основним фактором, що визначає довгострокові зміни маси тіла.

Коли ми приймаємо їжу, вона розпадається до основних будівельних елементів: білки розщеплюються до амінокислот, вуглеводи розщеплюються до простих цукрів, а жири до жирних кислот. Ці будівельні елементи транспортуються по кишківнику, а потім потрапляють до печінки (вуглеводи та білки — по венах, жири — по лімфатичних судинах). Клітковина проходить через стінки тонкого кишківника без розпаду, але іноді все ж розпадається до жирних кислот у товстому кишківнику; вони, у свою чергу, також транспортуються до печінки.

Амінокислоти використовуються для побудови та відновлення білків організму. У нормі кількість білка, який будує організм, приблизно дорівнює кількості білка, який він розщеплює за певний проміжок часу. Але коли є якийсь механізм, який стимулює синтезувати більше білка, ніж витрачати (таким механізмом є силове тренування), частина цих амінокислот увійде до нових синтезованих білків, що призведе до збільшення маси.⠀

Глюкоза зберігається у вигляді глікогену в печінці та м'язах. У печінці може зберігатися близько 100 г глюкози, а в м'язах - ще до 600 г. Кожен грам глікогену притягує близько 3-4 г води, тому перехід від максимального запасу глікогену до нульового може змінити масу тіла на ~3,5 кг.

Вільні жирні кислоти формуються у тригліцериди і транспортуються до м'язів і жирових клітин. Жир може зберігатися як внутрішньоклітинно, так і позаклітинно. Внутрішньоклітинний жир дає м'язам легкий доступ до його спалювання під час активності. Позаклітинний жир викликає запалення та метаболічні захворювання.

Більше інформації у навчальному курсі Champion’s School. Старт 26 січня.